VIZES ÉLŐHELY ÚTJELZÉSEK ÉS C:N:P BÁR A GIRO D’ITALIA 2022 NAGYRAJTON

VIZES ÉLŐHELY ÚTJELZÉSEK ÉS C:N:P BÁR A GIRO D’ITALIA 2022 NAGYRAJTON

A Balaton környékének vizes élőhelyei egy óriási hálózatot alkotnak, amelynek maga a Balaton a csomópontja. Ezt a kiterjedt hálózatot azonban egyre több helyen száraz, forró sávok szabdalják fel: az ember közlekedési infrastruktúrája, az utak, a parkolók és az épületek. Ezért a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) BALATORIUM programjának partnere, a szabadonbalaton 2022. május 8-án ökológiai-művészeti akciót szervez a Giro d’Italia 2022 Nagyrajt útvonalán.

Az akció Szigligeten, a tihanyi Kenderföldeken és a tihanyi Felső-láp területén olyan útszakaszokra hívja fel a figyelmet, amelyek fontos vizes élőhelyeket választanak ketté. A célban pedig a szabadonbalaton C:N:P bár frissítői fogadják a látogatókat.

A szabadonbalaton concept bár olyan témákkal foglalkozik, mint a tó tápanyagterhelése, a természetes vízpartok szerepe és a változó vízszint összefüggése a tó vízminőségével és az algásodással. A szén, a nitrogén és a foszfor kémiai nevére utaló C:N:P bárban felszolgált tápanyagkóstolók mellett elérhető lesz az erre az alkalomra készült, a balatoni régió és az épített környezet viszonyáról és a terület megóvásának lehetőségeiről szóló ismeretterjesztő kiadvány.