Sulyomkompót

Sulyomkompót

Támogass minket és kóstold meg a sulyomkompótot!

A szabadonbalaton koncept ételekkel és italokkal népszerűsíti és tematizálja a Balatont érintő ökológiai folyamatokat és kihívásokat. Ezúttal nemcsak megkóstolni lehet ezeket, hanem egy kis üveggel haza is vihető a Kis-Balatonnál gyűjtött sulyom, karácsonyi tematikájú, citrusos-fűszeres lében!

Mi az a sulyom?

A korábban vízi gesztenye vagy vízi ormányos néven ismert sulyom (Trapa natans) Eurázsia őshonos növénye, amely úszó leveleivel és jellegzetes, négy éles szarvval ellátott termésével hívja fel magára a figyelmet. Magyarországon védett, míg más régiókban inváziós fajként tartják számon, mert hatalmas területeken képes sűrű állományokat kialakítani, amelyek akadályozhatják a víz áramlását, és jelentős mértékben megváltoztathatják a vízi élőhelyeket.

Kevesen tudják, hogy a sulyom ehető, és hogy árnyékolásával és tápanyagfelvételével hozzájárul a víz öntisztulásához. Tápanyagban gazdag, de természetközeli élőhelyeken fordul elő – korábban a Balatonban is megtalálható volt, ma már főként a Kis-Balaton területén él.

A természetvédelmi kérdések körülötte ma is viták tárgyát képezik: irtsák-e, vagy inkább örüljenek a terjeszkedésének? Az ezzel kapcsolatos döntéseket részletes kutatásokra kell alapozni mind a Kis-Balaton, mind a Balaton területén.

Támogass és kóstolj sulyomkompótot!

Támogatási lehetőség itt.

Fogyasztási útmutató:

A sulyom terméseit bevágtuk, így a bevágás mentén érdemes szétnyitni őket, vagy félbevágni, hogy hozzáférjünk a belső, szív alakú, gesztenyére emlékeztető részhez. A szósz is ehető és ízletes. A kompót fogyasztása azonban csak saját felelősségre ajánlott.